Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

ašvaganda

Ašvaganda

Ašvaganda - čudežna rastlina

A ne bi bilo super, če bi obstajala rešitev za vsakodnevni stres, anksioznost, težave s koncentracijo in podobna stanja? Le ta so v zadnjih letih zaradi mnogih dejavnikov zelo pogosta, kar pa zna biti dokaj neugodno. 

Kaj če vam povemo, da rešitev za to dejansko obstaja?  In še ta je v naravni obliki – predstavljamo vam ašvagando.

ašvaganda

Kaj je ašvaganda?

Ašvaganda je eno najpomembnejših zelišč v ajurvedi, tradicionalni obliki alternativne medicine, ki temelji na indijskih načelih naravnega zdravljenja.

Ljudje že tisočletja uporabljajo ašvagando za lajšanje stresa, povečanje ravni energije in izboljšanje koncentracije.

V sanskrtu (indijskem jeziku) ashva pomeni "konj" in gandha pomeni "vonj". "Ashvagandha" torej pomeni "vonj po konju", kar se nanaša tako na vonj zelišča kot na njegovo potencialno sposobnost povečanja moči in moškosti.

Njeno botanično ime je Withania somnifera, poznana pa je tudi pod številnimi drugimi imeni, vključno z "indijskim ginsengom" in "zimsko češnjo".

Ašvaganda je razvrščena kot adaptogen, kar pomeni, da naj bi povečala odpornost telesa na stres.

Rastlina

Ašvaganda je zimzelen grm iz družine Solanaceae ali nočnih senčnikov, ki raste v Indiji, na Bližnjem vzhodu in delih Afrike.

Izvlečki ali prah iz korenine ali listov rastline se uporabljajo za zdravljenje različnih stanj, vključno z anksioznostjo in težavami s plodnostjo.

rastlina ašvaganda

Zakaj uživati ašvagando

Ašvaganda je najbolj znana po svojih anksiolitičnih učinkih (proti anksioznosti) in učinkih lajšanja stresa, saj med drugim znižuje raven kortizola (stresnega hormona). Poleg tega vedno več dokazov podpira njeno učinkovitost pri izboljšanju časa in kakovosti spanja.

Prav tako zanimanje za ašvagando narašča med športniki. Ugotovljeno je, da ašvaganda izboljša VO2max, predhodni dokazi pa kažejo, da izboljša moč telesa ter okrevanje.

Ašvaganda lahko tudi izboljša parametre kakovosti sperme pri moških s težavami s plodnostjo.

naravna rešitev proti stresu

Tukaj je nekaj znanstveno podprtih prednosti ašvagande:

  1. Lajša stres in tesnobo - ašvaganda je najbolj znana po svojih sposobnostih za zmanjšanje ravni stresa in anksioznosti.
  2. Lahko pomaga izboljšati spanec - študije kažejo, da je ašvaganda lahko učinkovito naravno zdravilo za izboljšanje kakovosti spanca in lahko še posebej pomaga ljudem z nespečnostjo.
  3. Znižuje krvni sladkor in maščobe - nekaj študij je pokazalo, da je ašvaganda koristna pri zniževanju ravni glukoze v krvi in trigliceridov. Raven sladkorja v krvi lahko znižuje s svojimi učinki na izločanje insulina in sposobnost celic, da absorbirajo glukozo iz krvnega obtoka.
  4. Poveča mišično moč in vzdržljivost - raziskave so pokazale, da lahko ašvaganda blagodejno vpliva na atletsko uspešnost in je lahko koristen dodatek za športnike. Lahko pomaga izboljšati meritve telesne zmogljivosti pri športnikih in zdravih odraslih, vključno z najvišjim VO2max (porabo kisika) in močjo.
  5. Izboljša spolno funkcijo pri ženskah - vsaj ena klinična študija kaže, da lahko ašvaganda koristi ženskam s spolno disfunkcijo, saj povzroči znatno izboljšanje vzburjenosti, orgazma in zadovoljstva.
  6. Poveča plodnost in raven testosterona pri moških - ašvaganda lahko nudi tudi reproduktivne koristi za moške. Pokazalo se je, da dajanje ašvagande neplodnim moškim znatno izboljša kakovost sperme s ponovnim uravnovešanjem ravni reproduktivnih hormonov. Poleg tega pa so ugotovili tudi, da je zelišče znatno povečalo raven testosterona pri moških.
  7. Izostri fokus in spomin - ašvaganda lahko pomaga izboljšati kognicijo, spomin in sposobnost izvajanja motoričnih odzivov po navodilih. Manjše študije so pokazale, da je ašvaganda v primerjavi s placebom bistveno izboljšala reakcijske čase udeležencev med kognitivnimi in psihomotoričnimi testi (ki merijo sposobnost odzivanja na navodila in izvajanja označenega dejanja).
  8. Lahko zmanjša simptome nekaterih duševnih bolezni - obstajajo dokazi, da lahko ašvaganda pomaga zmanjšati simptome depresije in koristi ljudem z nekaterimi duševnimi težavami.
  9. Podpira zdravje srca – ašvaganda lahko zviša največjo raven VO2. Te ravni se uporabljajo pri merjenju kardiorespiratorne vzdržljivosti – kako dobro srce in pljuča med telesno aktivnostjo dovajata kisik mišicam. Tako lahko višje vrednosti VO2 kažejo na zdravo srce, ki dobro deluje v teh okoliščinah.

spanje

Previdnost pri jemanju

Kljub vsem njenim pozitivnim lastnostim, se jemanje ašvagande ne priporoča, če ste noseči, dojite, imunsko oslabljeni, boste kmalu na operaciji ali če imate bolezen ščitnice. Prav tako je treba omeniti, da nekateri ljudje, ki imajo alergije na določene trave, ašvagande ne prenašajo dobro.

Če katera od teh situacij velja za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom ali specialistom za integrativno zdravje, da ugotovite, ali je za vas varno jemati ašvagando.

Zaključek

Ašvaganda je torej darilo narave, ki nam pomaga odpraviti ogromno težav vse bolj napornega vsakdana. Mislim, da so nas vse njene pozitivne lastnosti definitivno prepričale, da jo začnemo jemati. Če je kdaj pomembno zmanjševanje stresa in anksioznosti je to zdaj.

Pri nas pa jo je mogoče dobiti v mešanici BLUE MOON mleka, kjer ima v kombinaciji s cvetovi metuljastega graha in nekaterimi zelišči še dodatne pozitivne lastnosti.

blue moon mleko

Viri: 

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha

https://www.forbes.com/health/body/ashwagandha-benefits/

Prejšnji
Naslednji

Več blogov

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki za doseganje bogatega umami okusa v jedeh in dvig kulinarike na višji nivo, ne glede na prehranski slog.

Preberi več
Moringa v prahu

Moringa in njene koristi: Kako vam lahko pomaga?

Moringa oleifera velja za izjemno super živilo. Vabljeni, da spoznate prednosti moringe v prahu z res bogato hranilno vrednostjo.

Preberi več