Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki

Zakaj dimljeni izdelki?

To vprašanje nas pogosto pripelje do raziskovanja čarobnosti dima v kulinariki. Dimljenje je stoletja stara tehnika, ki je osvojila srca in brbončice širom sveta. Od globokih arom do izjemnega okusa, dimljeni izdelki prinašajo edinstveno dimenzijo k jedem.

V tem članku bomo predstavili razloge, zakaj je dimljenje hrane tako priljubljeno in kakšne koristi prinaša tako neizkušenim kuharjem kot tudi navdušenim gurmanom ter kako lahko dodatek ene posebne začimbe olajša katerokoli dieto.

Dimljena sol

Dimljenje

Dimljenje hrane je tehnika, ki se je uporabljala že tisoče let in je bila prvotno razvita za konzerviranje hrane in podaljšanje njene trajnosti.

Poleg konzerviranja se je dimljenje hrane izkazalo tudi za odličen način za izboljšanje okusa. Uporaba različnih vrst lesa za dimljenje daje hrani edinstvene arome in okuse. Na primer, hrana dimljena nad lesom bukve ima nekoliko drugačen okus kot hrana dimljena nad lesom javorja.

Tehnike dimljenja hrane so se skozi zgodovino razvijale in prilagajale, pri čemer so se, odvisno od razpoložljivih virov, za dimljenje uporabljale različne metode in materiali.

Dimljenje hrane je tako postalo priljubljena tehnika, ki združuje ohranjanje hrane s izboljšanjem njenega okusa. Tako pri mesni kot pri veganski hrani, se dimljenje uporablja za ustvarjanje umami okusa in bogatih arom, ki obogatijo jedi.

Osnovni okusi

V zadnjih nekaj letih se je spekter osnovnih okusov, ki jih človek zaznava, znatno razširil. Čeprav nekateri želijo dodati še več okusov, je za sedaj splošno sprejet kompromis, da se namesto osnovnih štirih, sedaj definicijo razširi na 5 osnovnih okusov – slano, sladko, kislo, grenko in »UMAMI«. 

5 osnovnih okusov

Umami okus

Okus umami je bil prvič prepoznan in opisan kot poseben okusni profil sredi 20. stoletja. Beseda “umami” izvira iz japonščine in dobesedno pomeni “okusna slast” ali “okusnost”.

Povzroča ga glutaminska kislina, ki je pogosta v mesu, siru in drugih beljakovinsko bogatih jedeh. Pogosto je opisan kot “mesnat” ali “srčen” okus. Dodaja globino in polnost različnim jedem, lahko pa tudi poudari in izboljša druge okuse. Prisotnost umami okusa lahko prispeva k občutku zadovoljstva in popolnosti v jedeh.

Umami okus se lahko okrepi s postopki predelave živil, kot so kuhanje, staranje, sušenje, soljenje in fermentacija in DIMLJENJE.

Umami in hrana živalskega porekla

Umami okus je naravno prisoten predvsem v različnih mesnih izdelkih. Mesni izdelki, ki vsebujejo izrazit umami okus so govedina (še posebej starana), svinjina (nežno pražena svinjina), perutnina, jagnjetina (zlasti pri dolgotrajnem kuhanju ali pripravi na žaru), ribe in morski sadeži, meso rakov in sušeno meso.

Umami hrana

Vendar pa je umami okus mogoče doseči tudi v rastlinskih živilih!

Umami in rastlinska hrana

Prehranske potrebe in izbire posameznikov so individualne. Medtem ko je meso in ostala hrana živalskega porekla lahko del prehrane nekaterih ljudi, je za druge lahko vegetarijanstvo ali veganstvo bolj primerna izbira.

Pri prehodu na prehrano rastlinskega izvora je dobro vedeti, da je mogoče doseči izvrstne umami okuse tudi v prehrani, ki ne vsebuje sestavin živalskega porekla.

Nekatera veganska živila, ki so bogata z umami okusom:

 • Gobe: shiitake, jurčki in ostrigarke,
 • Alge: morska trava, nori in kombu,
 • Fermentirani izdelki: miso, tempeh, tamari in kimchi,
 • Sojini izdelki: Soja, sojina omaka in tofu.

Za doseganje umami okusa v veganstvu se lahko osredotočimo na uporabo naravnih rastlinskih virov, lahko pa »klasični« veganski prehrani, za podobno kulinarično izkušnjo, enostavno dodamo izvirne začimbe.

Umami in dimljena hrana

Kot že omenjeno, dimljenje prinaša svojo edinstveno noto umamija v jedi.

Med dimljenjem se aminokisline v hrani, kot je meso, razgrajujejo in tvorijo spojine, vključno z glutamatom, ki je ključna sestavina umamija.

Ko dim prodre v hrano, se umamiji iz dima kombinirajo s prisotnimi umamiji v sami hrani, kar ustvarja intenziven umami okus. Ta okus dodaja globino in kompleksnost dimljenim jedem ter prispeva k njihovemu značilnemu profilu okusa.

Poleg umamija dimljenje hrane prinese tudi rahlo slanost, ki dopolni celotno okusno izkušnjo. Kombinacija dimljenja in umamija ustvari harmonijo intenzivnih in privlačnih okusov.

Umami in dimljena hrana imata skupni imenovalec v bogatem okusu!

Zato je dimljenje hrane odličen način za ustvarjanje intenzivnih in zapeljivih okusov, vključno z okusom umamija.

Dimljene sestavine v veganski prehrani

Veganstvo je prehranski pristop, ki se izogiba živalskim proizvodom in se osredotoča na rastlinska živila. Ne glede na to, da umami okus običajno povezujemo z okusi, ki jih najdemo v živalskih živilih, ga je mogoče tudi pri veganski hrani. Eden od načinov za to je dimljenje rastlinskih sestavin

Obstaja več načinov, kako doseči dimljen okus v teh sestavinah, najpreprostejši pa je uporaba dimljenih začimb.

Veganska hrana in doseganje umami okusa se lahko zelo povežeta z uporabo dimljenih začimb!

Pri uporabi dimljenih začimb se arome in okusi dima prenesejo na jed, kar lahko ustvari bogato in srčno okusno izkušnjo.

Pri veganskemu načinu prehranjevanja se torej nikakor ni potrebno odpovedati bogatemu umami okusu. S pravilno izbiro sestavin in pravih začimb, je mogoče doseči privlačne in zapeljive umami okuse tudi v prehrani, ki ne vključuje sestavin živalskega porekla.

Kako vam mi lahko pomagamo?

Za lažje doseganje umami okusa v vaši kuhinji, smo za vas razvili prav poseben izdelek - dimljeno sol! 

Dimljena sol

Z uporabo naše dimljene soli boste tako v sekundi vašo jed dvignili na višji nivo in v njej pričarali bogate umami okuse, ne glede na to ali ste vegan, vegetarijanec ali vsejed.

Dimljena sol lahko še posebej priskoči na pomoč na raznih dietah, kot je na primer KETO dieta, ko ob vseh omejitvah iščete rešitve za ohranjanje raznolikosti in okusnosti obrokov.

Predlogi za uporabo:

 • Dodatek kremnim juham
 • Dodatek rižotam in testeninam
 • Začinjanje mesa, rib in zelenjave
 • Pika na i pri sladicah
 • Dimljene marinade
 • Dimljeni prelivi
 • Priprava domače majoneze
 • … in še mnogo več

Le en klik vas loči od doseganja božanskih umami okusov. Zagotovite si našo dimljeno sol tukaj: DIMLJENA SOL

Prejšnji