Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

konjak moka

Konjak moka

Konjak moka ali glukomanan

Izdelki iz konjak moke v zadnjem času dobivajo vse bolj vidno mesto na prodajnih policah, vendar pa le malokdo pozna koristi uživanja teh izdelkov. Zakaj se sploh odločiti za njih?

konjak rastline

Konjak rastlina

Konjak je korenasta zelenjava, ki raste v nekaterih delih Azije. Znana je po svojem škrobnatem gomolju, ki raste pod zemljo. Ta se uporablja za izdelavo bogatega vira topnih prehranskih vlaknin, znanim pod imenom glukomanan.

Konjak moka oz. glukomanan

Tako kot mandljeva ali kokosova moka tudi konjak moka ni moka v tradicionalnem smislu. Konjak moko, znano tudi kot glukomanan v prahu, pridobivajo iz konjaka. Je prašek, narejen z mletjem škrobnatih korenin rastline konjak.

Posebnost te moke je, da je zelo bogata z vlakninami in ima minimalno količino ogljikovih hidratov. Poleg tega pa ima tudi veliko koristi za zdravje.

Sicer pa konjak v prahu ni nič novega. V kuhinji jugovzhodne Azije se uporablja že od vedno. Že leta se trži kot glukomanan v prahu. Je na primer glavna sestavina v rezancih shirataki in glavna sestavina Lipozena, dodatka za hujšanje.

konjak moka

Prednosti konjaka

V zadnjem času pa je konjak moka pridobila pozornost v svetu dobrega počutja, ker je naravno brez ogljikovih hidratov in glutena, prav tako pa vsebuje ogromno vlaknin.

Ta moka z visoko vsebnostjo vlaknin in brez ogljikovih hidratov je povezana z obilico zdravstvenih koristi. Toda preden jo začnete redno uživati, pa je pomembno razumeti, kaj je to in kako ga varno uporabljati.

Ljudje po navadi uporabljajo konjak kot tradicionalno zdravilo in kot vir hrane za pripravo rezancev in raznih prigrizkov. V zahodnem svetu se uporablja kot prehranski dodatek in prehransko dopolnilo za zniževanje ravni holesterola, izboljšanje presnove ogljikovih hidratov in kot pomoč pri prebavi.

zdravstvene koristi

Zdravstvene koristi

Pomaga pri zaprtju - konjak je poln vlaknin. Nobena skrivnost ni, da vlaknine pomagajo pri prebavi. In konjak je tako poln vlaknin, da se prodaja kot prehransko dopolnilo za zdravje črevesja. Ima torej ustrezne lastnosti, ki lahko pomagajo proti zaprtju in dosežejo zdravo gibanje črevesja.

Pomaga pri izgubi telesne teže - uživanje konjaka lahko pomaga pri izgubi telesne teže. To je zato, ker lahko uživanje hrane z veliko vlakninami pomaga, da se dlje časa počutimo siti (saj vlaknine absorbirajo tekočino in povečajo volumen v prebavnem traktu – tvorijo gel, ki se dlje časa zadržuje v želodcu in se posledično dlje časa počutimo siti). Poleg tega odpravi tudi morebitne prebavne motnje in ovira absorpcijo maščob v telesu.

Zniža raven holesterola - znano je, da vlaknine znižujejo raven maščob v krvi, kar je odlična novica za naše srce. Ugotovljeno je bilo, da konjak glukomanan znatno zniža raven slabega LDL holesterola tako pri odraslih kot otrocih in se priporoča njegovo uporabo za zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni.

Pomaga uravnavati krvni sladkor - ljudje, ki se borijo s sladkorno boleznijo, morda vedo, da je število ogljikovih hidratov ključnega pomena za uravnavanje sladkorja v krvi. Za nekatere so zato testenine ''poslastica'', ki si jo privoščijo le redko. Tukaj lahko konjak priskoči na pomoč.

Poleg tega, da ima konjak malo ogljikovih hidratov, je znano, da pomaga pri uravnavanju ravni glukoze. Vlaknine, ki jih vsebuje, pomagajo znižati raven krvnega sladkorja tako, da upočasnijo absorpcijo sladkorja iz prehrane v telesu. Lahko izboljšajo tudi odziv našega telesa na hormon inzulin, ki uravnava sladkor.

Lahko izboljša zdravje kože - dokazi so maloštevilni, vendar se zdi, da konjak moka izboljša vašo kožo od znotraj navzven. Nekatere študije so pokazale, da lahko konjak prepreči izbruhe ter, da lahko pospeši celjenje ran.

konjak testenine

Zakaj uživati konjak?

Mnogi od nas sledimo dieti brez ogljikovih hidratov, saj je zelo učinkovita pri izgubi kilogramov. Vendar, če ste kadarkoli šli skozi takšno dieto, ste se morda soočili s številnimi omejitvami glede hrane.

Ogljikovi hidrati pa so bistveno makrohranilo in glavni vir energije za naše telo. Ko omejimo ogljikove hidrate, izključimo ogromno živil iz naše prehrane. To, da ne moremo jesti svojih najljubših jedi, pa je lahko zelo frustrirajoče. V takih situacijah pride v poštev konjak!

Kako uživati konjak?

Prevladujoča in najenostavnejša oblika uživanja konjaka so rezanci in testenine, ki jih države, kot sta Kitajska in Japonska, uporabljajo že leta. Le te so odlična alternativa za tiste, ki radi jedo rezance in testenine. Prav tako je na voljo tudi konjak riž.

Konjak v prahu se lahko uporablja v pekovskih izdelkih in omakah, predvsem za zgoščevanje jedi.

Poleg tega so na trgu na voljo tudi konjak dodatki. Konjak dodatke lahko kupite samo v pooblaščenih trgovinah in jih zaužijete pred obroki z vodo.

Vendar ne pozabite, konjak moka je polna vlaknin. Prehitro uživanje preveč vlaknin lahko povzroči bolečine v trebuhu, napenjanje, slabost in drisko. 

Prav tako je pomembno, da zraven uživate še veliko tekočine.

Ne glede na to, ali ste se čisto podali v keto dieto ali preprosto zmanjšali vnos ogljikovih hidratov, lahko konjak moka oz. glukomanan  – postane vaša nova najljubša sestavina.

Za več idej kako uporabiti konjak testenine ali riž, pa pokukajte na našo stran pod zavihek recepti.

konjak testenine

Viri: 

https://www.healthifyme.com/blog/konjac-flour/

https://greatist.com/eat/konjac-flour#risks
https://www.healthline.com/health/konjac#takeaway

https://ro.co/health-guide/what-is-konjac/

Prejšnji
Naslednji

Več blogov

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki za doseganje bogatega umami okusa v jedeh in dvig kulinarike na višji nivo, ne glede na prehranski slog.

Preberi več
Moringa v prahu

Moringa in njene koristi: Kako vam lahko pomaga?

Moringa oleifera velja za izjemno super živilo. Vabljeni, da spoznate prednosti moringe v prahu z res bogato hranilno vrednostjo.

Preberi več