Eritritol, etiritol, eritriol, etiritol, kako že??
Se tudi vam zatika jezik pri izgovorjavi besede eritritol, poleg tega pa se vam niti ne sanja kaj to je?
Kaj je eritritol?
Eritritol je sladkorni alkohol, ki se uporablja kot nizkokalorično sladilo oziroma kot nadomestek sladkorja. Ima le približno 6% kalorij, ki jih najdemo v enaki količini sladkorja.
Sladkorni alkoholi
Eritritol torej spada v razred spojin, imenovanih sladkorni alkoholi. Sladkorni alkoholi so ogljikovi hidrati, ki imajo kemične lastnosti tako sladkorjev kot alkoholov.
Čeprav nas ime ''sladkorni alkoholi'' lahko nekoliko zavede, le te nimajo nobene zveze s koktajli, saj ne vsebujejo etanola (ali alkohola) kot alkoholne pijače.
Proizvajalci hrane uporabljajo veliko sladkornih alkoholov, kot so na primer eritritol, ksilitol, sorbitol in maltitol. Večina se jih uporablja kot nizkokalorična sladila v izdelkih brez ali z nizko vsebnostjo sladkorja.
Večino sladkornih alkoholov najdemo v majhnih količinah v naravi, zlasti v sadju in zelenjavi. Zaradi strukture molekul lahko stimulirajo receptorje sladkega okusa na našem jeziku.
Ampak vseeno se eritritol precej razlikuje od drugih sladkornih alkoholov.
Bistvena razlika je ta, da vsebuje bistveno manj kalorij:
- namizni sladkor: 4 kalorije na gram
- ksilitol: 2,4 kalorije na gram
- eritritol: 0,25 kalorije na gram
Čeprav se sliši kot nekaj čisto novega, je eritritol med nami prisoten tako dolgo kot grozdje, breskve, hruške, lubenice in gobe.
Eritritol in zdravje
Ne zviša ravni krvnega sladkorja ali insulina
Eritritol ne zvišuje ravni krvnega sladkorja in ravni insulina. Zaradi tega je odličen in varen nadomestek sladkorja za ljudi s sladkorno boleznijo, s prekomerno težo ali drugimi težavami, povezanimi s presnovnim sindromom.
To pa je zato, ker ljudje nimamo encimov, potrebnih za razgradnjo eritritola. Absorbira se v krvni obtok in se nato nespremenjeno izloči z urinom.
Toda živila, ki vsebujejo eritritol, lahko še vedno vsebujejo ogljikove hidrate, kalorije in maščobe, zato je pomembno, da preverite tudi oznako!
Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca
Eritritol deluje kot antioksidant in lahko izboljša delovanje krvnih žil pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Te koristi lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca, vendar je potrebnih več študij.
Lahko koristi zdravju zob
Eden pogostih neželenih učinkov prekomernega vnosa sladkorja je slabo zdravje zob, karies in zobna gniloba. To se zgodi zato, ker škodljive bakterije v ustih uporabljajo sladkor za energijo. Pri tem sproščajo kisline, ki razjedajo zobno sklenino.
Eritritol je zobem prijazen izdelek, saj ga ustne bakterije ga ne morejo presnavljati in posledično zato ne prispeva h kariesu in podobnim težavam. Eritritol lahko tudi neposredno zavira rast bakterij v ustih.
Človeška prebava
Ko eritritol vstopi v naše telo, se hitro absorbira v tankem črevesu in krvnem obtoku, le približno 10% pa ga vstopi v debelo črevo. Ostalih 90% se nespremenjeno izloči z urinom – v bistvu gre skozi naš sistem nedotaknjen, z ničelno presnovo.
V majhnih odmerkih tako eritritol običajno ne povzroča odvajalnih učinkov in plinov ali napihnjenosti, kot se pogosto pojavi po zaužitju drugih sladkornih alkoholov (kot so maltitol, sorbitol, ksilitol in laktitol).
Proizvodnja eritritola
Eritritol je naravno prisoten v nekaterih sadnih in fermentiranih živilih. Na industrijski ravni se proizvaja iz glukoze iz koruznega ali pšeničnege škroba, s fermentacijo s kvasovko Moniliella pollinis. Nastane tudi, ko fermentirajo stvari, kot so vino, pivo in sir. Končni izdelek izgleda kot praškasti beli kristali.
Kako je lahko brez kalorij?
Razlog, zakaj potrošniku ne zagotavlja kalorij ali sladkorja, je ta, da ga telo dejansko ne more razgraditi! Tako je – eritritol se ne presnavlja, čeprav potuje po telesu.
Eritritol in namizni sladkor
Kalorije - sladkor ima 4 kalorije na gram, eritritol pa skoraj nič (približno 0,25 kalorije na gram), kar pomeni, da ima namizni sladkor kar 16-krat več kalorij.
To je zato, ker ga naše tanko črevo hitro absorbira in izloči iz telesa z urinom v 24 urah. To pomeni, da eritritol nima možnosti, da bi se "presnovil" oz. spremenil v energijo v našem telesu.
Krvni sladkor - sladkor zviša naš krvni sladkor, kar nato prispeva k številnim zdravstvenim tveganjem. Eritritol pa ne vpliva na krvni sladkor. Glikemični indeks je nič, zaradi česar je odlična alternativa sladkorju.
Okus - eritritol je sladkega okusa, podobnega namiznemu sladkorju. Vsebuje približno 70% sladkosti namiznega sladkorja.
Videz - eritritol je v obliki belih kristalnih granul ali prahu, običajno nekoliko manjših kot namizni sladkor.
Uporaba - eritritol se lahko uporablja na enak način kot sladkor. Z njim lahko sladkamo kavo, čaj, lahko ga uporabimo pri peki ter praktično kjerkoli bi drugače uporabili sladkor. Ne smemo pa pozabiti, da gre za nadomestek sladkorja in ne za pravi sladkor, zato imajo lahko živila, ki jih spečemo, drugačen okus ali konsistenco, kot smo je vajeni.
Zaključek
Na splošno se zdi, da je eritritol odlično sladilo, saj vsebuje skoraj nič kalorij, ima 70% sladkosti sladkorja, ne zvišuje ravni krvnega sladkorja ali insulina ter ima zelo malo stranskih učinkov napram drugim sladilom - predvsem manjše prebavne težave pri nekaterih ljudeh.
Ni si vam treba več zapletati jezika pri iskanju eritritola v trgovinah, poleg tega pa verjetno še zaposleni v trgovinah ne vedo kaj je to.
Še dobro, da vas tukaj le en klik loči od nakupa kakovostnega eritritola – sladila brez kalorij!
Poleg tega pa lahko na naši spletni strani pod zavihkom recepti najdete ideje za uporabo eritritola.
Viri:
https://www.webmd.com/diet/what-is-erythritol
https://www.healthline.com/nutrition/erythritol
https://www.medicinenet.com/benefits_and_dangers_of_erythritol_vs_sugar/article.htm