Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

Recept za sijočo kožo

Kolagen v prahu

Recept za sijočo in zdravo kožo

Zadnje čase je vse več govora o kolagenu. Le težko obiščete drogerijo, boljše založeno trgovino ali spleto trgovino z zdravo prehrano, brez da bi pri tem opazili dodatke kot so kolagen v prahu, v kapsulah ali v tekočini. 

Vendar kaj kolagen sploh je in kakšen je njegov doprinos vašemu zdravju?

Kolagen za mladostno kožo

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Je spojina, ki jo najdemo v naši koži in v vezivnih tkivih, ki sestavljajo naše kite, vezi, mišice in drugo. 

Vendar sčasoma staranje povzroča razgradnjo kolagena v telesu in zmanjša njegovo proizvodnjo.

Kolagen in koža

Kolagen je ključni gradnik mladostnega videza kože. Nahaja se v vezivnem tkivu kože in je ključna sestavina, potrebna za ohranjanje čvrstosti kože. 

Po 30. letu se tvorba kolagena v koži naravno zmanjšuje, in sicer letno za 1-2% celotne količine kolagena v koži. V času menopavze se izguba kolagena še pospeši, kar se kaže v manjši elastičnosti in slabšemu videzu kože. 

Znaki staranja kože so zmanjšana čvrstost, dehidrirana koža, drobne linije in opaznejše gube.

kolagen v prahu

Struktura kože

Da bi si lažje predstavljali delovanje kolagena moramo najprej okvirno poznati strukturo kože. Koža je največji organ v telesu, s skupno površino približno 20 kvadratnih metrov. Koža nas ščiti pred zunanjimi dejavniki, pomaga uravnavati telesno temperaturo in omogoča občutke dotika, toplote in mraza. 

Našo kožo sestavljajo 3 plasti

  •  Povrhnjica - zunanja plast kože, zagotavlja vodoodporno pregrado in ''ustvarja'' ten naše kože, 
  •  Dermis ali usnjica - nahaja se pod povrhnjico, vsebuje trdno vezivno tkivo, lasne mešičke in znojnice. Glavni strukturni komponenti usnjice sta kolagen in elastin, vezivni tkivi, ki ji dajeta moč in prožnost ter sta bistveni sestavini zdrave, mladostne kože, 
  •  Podkožje - najgloblja plast kože, ki je zgrajena iz maščobnega in vezivnega tkiva.

struktura kože

Se trudite z dragimi kremami, a ne pomagajo?

Izdelki za lokalno nego kože, kot so kreme, losjoni in serumi, pogosto ne dosežejo globljih plasti kože, da bi vzročno in trajno vplivali na proces staranja kože. Cilj pa je doseči dermis oziroma usnjico, najpomembnejšo plast kože za obnovitev sinteze kolagena. 

A ni še razloga za preplah, saj za vse obstaja rešitev!

Kako si torej lahko pomagamo?

Pomagamo si lahko z uživanjem kolagena v prahu! Kdo bi si mislil, da lahko snov, ki jo najdemo v kosteh in koži, postane dodatek, ki ga potrebujemo. 

Glede na to, da je koža naš največji in zagotovo najbolj viden organ, bi se večina strinjala, da je njena pravilna nega zelo pomembna. Seveda pa hočemo tudi, da naša koža čim dlje izgleda mladostno in sijoče.

lepa koža

Koristi kolagena v prahu

Zaradi potencialnih koristi za zdravje je kolagen v prahu postal zelo priljubljen dodatek. Ta hranilni prašek, izdelan iz živalskih tkiv, je običajno hidroliziran, kar pomeni, da so beljakovine že razgrajene, zaradi česar jih naše telo še toliko lažje absorbira

Vrste kolagena, ki jih najdemo v dodatkih, se sicer razlikujejo – nekateri vsebujejo le eno ali dve vrsti kolagena, drugi pa do pet – vendar imajo kljub temu vse pozitivne učinke na našo kožo

Zdrava koža je najbolj pozitivna korist jemanja kolagena. Raziskave so pokazale, da dodajanje kolagena izboljša elastičnost kože, ji pomaga bolje zadrževati vlago in poveča gostoto kolagenskih vlaken v koži - dodatki kolagena pomagajo nadomestiti tisto, kar je naravno izgubljeno s staranjem.

Ti dodatki lahko delujejo tako, da spodbujajo vaše telo, da samo proizvaja kolagen. Poleg tega lahko kolagenski dodatki spodbujajo proizvodnjo tudi drugih beljakovin, ki pomagajo strukturirati vašo kožo, vključno z elastinom in fibrilinom. Sintezo kolagena pa še dodatno vzpodbujajo vitamin C, baker in cink. 

Dodatna prednost kolagena v prahu je ta, da ponavadi vsebuje še mnogo drugih koristnih snovi za ohranjanje zdrave in navlažene kože, kot so na primer: 

  • hialuronska kislina - pomaga ohranjati raven vlažnosti kože, 
  • vitamin C - podpira proizvodnjo kolagena, 
  • biotin - podpira zdravo kožo z dodajanjem maščobnih kislin, 
  • cink - igra pomembno vlogo pri obnovi celic, 
  • vitamin A - pospešuje presnovo celic in ohranja mladosten videz kože.Po jemanju kolagena v prahu bo torej vaša koža bo bolj gladka in mladostna ter videti bolj napeta!

Ste že poskusili kolagen v prahu, a vas je okus odvrnil?

Pogosto je kolagen v prahu neprijetnega okusa, ki uporabnika hitro odvrne od uživanja, še preden dejansko lahko dočaka njegove pozitivne učinke. A to je preteklost. Na trgu se je pojavil kolagen v prahu, ki ponuja kar dva odlična okusa – in sicer mango/liči in breskev/malina

Klik na to povezavo vas popelje do najokusnejšega SOLV kolagena v prahu!

kolagen v prahu SOLV

Mmm že komaj čakate, da poskusite svojega in občudujete pozitivne učinke na vašo kožo?

Viri: 

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/potential-health-benefits-of-collagen-and-thing-it-cant-do/ 

https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#benefits 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti cles/PMC6835901/ 

Prejšnji
Naslednji

Več blogov

Moringa v prahu

Moringa in njene koristi: Kako vam lahko pomaga?

Moringa oleifera velja za izjemno super živilo. Vabljeni, da spoznate prednosti moringe v prahu z res bogato hranilno vrednostjo.

Preberi več
ašvaganda

Ašvaganda

A ne bi bilo super, če bi obstajala rešitev za vsakodnevni stres, anksioznost, težave s koncentracijo in podobna stanja? Le ta so v zadnjih letih zaradi mnogih dejavnikov zelo pogosta,...

Preberi več