Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

matcha

Matcha

Zakaj uživati matcho?

Priljubljenost matche je v zadnjem času močno narasla, saj se matcha napitki, čaji in celo sladice pojavljajo povsod, od trgovin z zdravo hrano do kavarn.

matcha

Kaj je matcha?

Matcha je japonski zeleni čaj v prahu, narejen iz fino zmletih posušenih čajnih listov. Ima rahlo grenak, rastlinski okus in živahno zeleno barvo, kar je posledica visoke ravni klorofila v listih. 

Priljubljenost matche je v zadnjem času močno narasla, saj se matcha napitki, čaji in celo sladice pojavljajo povsod, od trgovin z zdravo hrano do kavarn.

Pridobivanje matche

Tako kot zeleni čaj tudi matcha prihaja iz rastline Camellia sinensis. Vendar pa se drugače goji in ima edinstven profil hranil. Kmetje gojijo matcho tako, da čajevce pokrijejo 20 do 30 dni pred žetvijo, da jih zaščitijo pred neposredno sončno svetlobo. 

Senčenje rastlin v obdobju rasti pospešuje procese sinteze in kopičenja biološko aktivnih spojin, vključno s teaninom, kofeinom, klorofilom in različnimi vrstami katehinov. Ko so listi čaja pobrani, se jim odstranijo stebla in žile, listi pa se zmeljejo v fin prah, znan kot matcha.

matcha

Matcha in zeleni čaj

Običajni zeleni čaj se že tako oglašuje kot močan antioksidant, vendar ima matcha še več koristi. To pa zato, ker ko pripravljamo druge oblike zelenega čaja, liste namočimo v vročo vodo in jih nato zavržemo. Ko pripravljamo matcho, sam prašek vmešamo v vročo vodo ali mleko. Posledično ko ga spijemo, dejansko zaužijemo celoten čajni list.

Matcha torej vsebuje hranila iz celotnega čajnega lista, kar ima za posledico večjo količino kofeina in antioksidantov, kot jih običajno najdemo v zelenem čaju. Antioksidanti, ki jih vsebuje, lahko znižajo krvni tlak, zmanjšajo tveganje za bolezni srca in celo pospešijo metabolizem.

zeleni čaj

Teanin in kofein

Ker je matcha koncentrirana oblika zelenega čaja, navdušenci že stoletja trdijo, da ima matcha močnejše zdravstvene koristi, povezane z zelenim čajem. Kofein je v matchi bolj koncentriran, vendar je glavna sestavina matche, za katero se pričakuje, da ima učinek zmanjševanja stresa, teanin.

Teanin je najbolj zastopana aminokislina v  matchi, ki ji daje tisti umami okus. Poleg tega ima mnogo pozitivnih koristi, med drugim pomaga pri akutnem zmanjšanju stresa in tesnobe, ima pomirjevalne lastnosti, prav tako naj bi imel pomembno vlogo pri zaviranju rakavih obolenj.

Kofein - matcha res vsebuje več kofeina kot običajni zeleni čaj, vendar nem ne povzroča istega sunka energije kot kava. Povzroči, da smo polni energije in osredotočeni, a še vedno mirni.

antioksidanti

Zakaj piti matcho?

Študije o matchi in njenih sestavinah so odkrile številne koristi, ki med drugim kažejo, da lahko pomaga zaščititi jetra, spodbuja zdravje srca in celo pomaga pri izgubi teže. 

Tukaj je nekaj zdravstvenih koristi matcha čaja:

Visoka vsebnost antioksidantov - vključitev matche v prehrano poveča vnos antioksidantov, kar lahko pomaga preprečiti poškodbe celic in celo zmanjša tveganje za številne kronične bolezni.

Lahko pomaga zaščititi jetra - jetra so ključnega pomena za zdravje in igrajo osrednjo vlogo pri izpiranju toksinov, presnovi zdravil in predelavi hranil. Nekatere študije so pokazale, da lahko matcha prepreči poškodbe jeter in zmanjša tveganje za bolezni jeter.

Izboljša delovanje možganov - dokazano je, da matcha izboljša pozornost, spomin in reakcijski čas. Vsebuje tudi kofein in teanin, ki lahko izboljšata več vidikov delovanja možganov. In sicer, teanin lahko spremeni učinke kofeina, spodbuja budnost in pomaga pri preprečevanju padca ravni energije, ki lahko sledi uživanju kofeina.

Lahko pomaga pri preprečevanju raka - mnoge študije so pokazale, da lahko spojine v matchi zavirajo rast rakavih celic. Učinki  spojin lahko segajo od splošnega zmanjšanja oksidativnega stresa do selektivnega motenja in zaviranja rasti tumorskih celic.

Lahko spodbuja zdravje srca - študije kažejo, da lahko uživanje matche zmanjša številne dejavnike tveganja za srčne bolezni. Dokazano je, da znižuje raven skupnega in "slabega" LDL holesterola ter trigliceridov. 

Pomaga pri hujšanju - nekatere študije kažejo, da izvleček zelenega čaja pomaga pospešiti metabolizem, povečati porabo energije in pospešiti izgorevanje maščob, kar pa lahko pomaga pri izgubi teže.

Zdrava koža izvedenih je bilo veliko študij o koristih zelenega čaja za kožo. Polifenoli zelenega čaja pri lokalni uporabi (na sami koži) dokazano ščitijo pred poškodbami, ki jih povzroča izpostavljenost UVA in UVB soncu, kar zavira razvoj raka in upočasnjuje staranje kože. Po uživanju v skodelici matche, lahko tako ostanke nanesemo na kožo in s tem pozitivno vplivamo na njo.

Matcha ali kava?

Skodelica kave vsebuje veliko kofeina, ta kofein pa hitro razširi po našem telesu in nam zagotovi kratek in sunkovit dvig energije, vendar s tveganjem poznejših posledic. Pogosti neželeni učinki prekomernega uživanja kave so živčnost, bitje srca, glavoboli in nespečnost

Matcha tudi vsebuje kofein, vendar se njegov učinek zelo razlikuje od kave. Matcha ima približno 50 % manj kofeina kot kava. Za razliko od kave matcha vsebuje tudi teanin, ki pomaga telesu počasi absorbirati kofein iz matcha čaja. To pomeni, da namesto velike količine kofeina, ki ga dobimo s pitjem kave, nam matcha omogoča, da izkoriščamo učinke prebujanja zaradi kofeina veliko dlje

Učinek matchinega kofeinskega učinka so mnogi opisali kot pomirjujoč. To pa je odličen način za začetek dneva!

matcha ali kava

Matcha in matcha latte

Ste mogoče že zasledili izdelek matcha latte, niste pa prepričani kako se razlikuje z navadno matcho v prahu? 

Naj vam pojasnimo.

Latte napitki so po navadi kavni napitki, pripravljeni iz kave in vročega spenjenega mleka. V matcha latte pa se namesto kave uporabi matcha.

Kot matcha latte se običajno prodaja mešanica, ki je bogata s hranili, prav tako pa se pogosto pojavi v kombinaciji z dodatki, ki napitku dajejo prijetno aromo in okus.

V naši spletni trgovini na primer ponujamo mattcha latte napitek - BIO tekoča energija, ki je sestavljena iz kombinacije najboljšega, v Kjotu na Japonskem, ročno nabranega zelenega matcha čaja ter z vaniljevimi zrni, katere dajejo mešanici čudovito aromo in okus - brez grenkobe!

Ta pomirjujoča alternativa kavi je popoln način, da se zjutraj lažje prebudite v nov dan, super pa je tudi za dvig energije in zbranosti tekom dneva!

Poleg tega smo lahko z matcho tudi zelo ustvarjalni, saj lahko poleg napitkov pripravimo tudi druge stvari, kot so razni pudingi, smutiji, peciva in mnogo več in s tem povečamo vsebnost hranil v svojih najljubših receptih!

matcha latte napitek

Zamenjajte jutranjo kavo za skodelico "tekoče energije" in uživajte v trajni energiji brez padcev le-te sredi popoldneva. 

Viri: 

https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#7.-Matcha-tea-is-very-easy-to-prepare

https://menos.ca/blogs/learn-more/health-benefits-of-matcha

https://www.healthline.com/nutrition/matcha-vs-coffee

https://medium.com/@support_46260/matcha-vs-coffee-whats-the-difference-37cbfcd59c93

Prejšnji
Naslednji

Več blogov

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki za doseganje bogatega umami okusa v jedeh in dvig kulinarike na višji nivo, ne glede na prehranski slog.

Preberi več
Moringa v prahu

Moringa in njene koristi: Kako vam lahko pomaga?

Moringa oleifera velja za izjemno super živilo. Vabljeni, da spoznate prednosti moringe v prahu z res bogato hranilno vrednostjo.

Preberi več