Brezplačna dostava nad 50 €

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna


Neveste kje začeti?
Poskusite te kategorije:

Brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta

BREZGLUTENSKA DIETA - čemu in kako?

Ste že slišali za brezglutensko dieto, a ne veste kako naj si z njo pomagate oziroma ali je sploh primerna za vas?  Odgovor mogoče najdete v tem članku.

Brez glutena

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu, rži in nekaterih drugih žitih. Gluten je naravno prisoten, vendar ga lahko tudi ekstrahiramo, koncentriramo in dodamo hrani in drugim izdelkom, da dodamo beljakovine, teksturo in okus.

Gluten pomaga živilom ohraniti svojo obliko in deluje kot lepilo, ki drži hrano skupaj in ji daje raztegljivost (pomislite na izdelovalca pice, ki meče in razteguje kepo testa. Brez glutena bi se testo zlahka strgalo).

Ko je gluten problem

Pri glutenu ni dobro to, da lahko pri določenih posameznikih povzroči resne neželene učinke

Nekateri ljudje drugače reagirajo na gluten, saj ga telo zazna kot toksin, zaradi česar se imunske celice prehitro odzovejo in ga napadejo. Če nevede občutljiva oseba nadaljuje z uživanjem glutena, lahko pride do vnetja.

Neželeni učinki se lahko gibljejo od blagih (utrujenost, napihnjenost, izmenično zaprtje in driska) do hudih (nenamerna izguba teže, podhranjenost, poškodbe črevesja). 

Intoleranca na gluten

Bolezenska stanja

Z glutenom je povezanih več bolezenskih stanj, kot so celiakija, preobčutljivost na gluten ali alergija na pšenico. Za pojav le teh so lahko krivi dedni dejavniki, imunski sitem, razne okužbe ter nezdrav način prehranjevanja.

Mnogi mislijo, da so vsa ta bolezenska stanja eno in isto – a temu ni tako. Čeprav so si lahko stanja podobna, so med njimi tudi pomembne razlike. 

Celiakija

Celiakija je dedno pogojena avtoimunska bolezen. Je stanje, pri katerem uživanje glutena sproži imunski odziv v tankem črevesu. Sčasoma ta reakcija poškoduje sluznico tankega črevesa in prepreči absorpcijo nekaterih hranil iz hrane.

Znaki in simptomi celiakije se lahko zelo razlikujejo in sicer pojavi se lahko driska, utrujenost, izguba teže, napenjanje in plini, bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, zaprtje.

Lahko so prisotni tudi drugi simptomi, kot so anemija (zaradi pomanjkanja železa), osteoporoza ali mehčanje kosti, srbeči, mehurjasti kožni izpuščaji, razjede v ustih, glavoboli, utrujenost, poškodbe živčevja (otrplost, mravljinčenje), težave z ravnotežjem in kognitivne motnje, bolečine v sklepih, …

Zdravila za celiakijo sicer ni, vendar lahko z upoštevanjem brezglutenske diete bolniki znatno dvignejo kakovost življenja in zdravje svojega črevesja.

Celiakija

Občutljivost na gluten

Imenovana tudi intoleranca na gluten – simptomi so podobni kot pri celiakiji, vendar brez spremljajočih povišanih ravni protiteles in črevesnih poškodb. Diagnostičnega testa ni, ampak se določi na podlagi simptomov in negativnega diagnostičnega testa za celiakijo.

Povzroča simptome, povezane s celiakijo - vključno z bolečinami v trebuhu, napihnjenostjo, drisko, zaprtjem, "možgansko meglo", izpuščaji ali glavobolom – le da ni poškodb tkiv tankega črevesa.

Alergija na pšenico

Tako kot druge alergije na hrano, je posledica tega, da imunski sistem gluten ali kakšno drugo beljakovino v pšenici zamenja za povzročitelja bolezni, na primer virus ali bakterijo. Imunski sistem ustvari protitelo proti beljakovini, kar spodbudi odziv imunskega sistema. Alergija na eno ali več beljakovin, ki jih najdemo v pšenici, se diagnosticira s pozitivnim krvnim testom imunoglobulina E in s kožnimi testi.

Simptomi segajo od blagih do hudih in lahko vključujejo otekanje ali srbenje ust ali žrela, koprivnico, srbeče oči, težko dihanje, slabost, drisko, krče in anafilaksijo.

Srbež

Brezglutenska dieta

Brezglutenska dieata je v bistvu dieta, kjer se odstrani vsa živila, ki vsebujejo ali so ''onesnažena'' z glutenom. Ker pa polnozrnata žita, ki vsebujejo gluten, vsebujejo vlaknine in hranila, vključno z vitamini skupine B, magnezijem in železom, je pomembno ta manjkajoča hranila nadomestiti.

Poleg uživanja živil brez glutena, kot so sadje, zelenjava, stročnice, oreški, semena, ribe, jajca in perutnina, so tudi naslednja polnozrnata žita sama po sebi brez glutena:

  • kvinoja
  • rjavi, črni ali rdeči riž
  • ajda
  • amarant
  • proso
  • koruza
  • oves brez glutena

Skriti gluten

Kako je mogoče zaužiti gluten, ko pa tako pazimo, kaj jemo? - morda pa smo zaužili "skriti gluten". Skriti gluten se nanaša na gluten, ki na etiketi izdelka ni omenjen na očiten način ali pa je v izdelkih, za katere se morda ne zdi verjetno, da vsebujejo gluten, vendar ga. Gluten se v resnici ne skriva, vendar morate skrbno preveriti sestavine, da ga prepoznate.

Tukaj je seznam nekaj neočitnih jedi, ki lahko vsebujejo gluten: sojina omaka, teriyaki omaka, koruzni kosmiči, solatni prelivi, marinade in omake za žar, gorčica, sir, jušne osnove, mesni nadomestki, kis, energijske ploščice, čokolada, pivo, posebne ali aromatizirane kave in čaji in še mnogo več.

Oznaka brez glutena

Splošne koristi brezglutenske diete

Brezglutenska dieta je prav tako priljubljena med ljudmi, ki nimajo diagnosticiranega zdravstvenega stanja, povezanega z glutenom. Domnevne koristi diete so izboljšano zdravje, izguba teže in več energije, vendar je na tem področju potrebnih še več raziskav.

Vas brezglutenska dieta omejuje?

Kdaj pa kdaj si želimo pripraviti tudi kakšno kompleksnejšo jed, kot je torta, pica ali kruh, vendar se nam ne da ukvarjati z iskanjem vseh primernih brezglutenskih živil, ki jih lahko uporabimo za pripravo le teh in posledično obupamo.

Na tej točki imamo za vas rešitev, saj se v naši ponudbi skrivajo tudi BIO brezglutenske mešanice z ajdovo moko, ki so hkrati okusne in enostavne za pripravo!

Viri: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/gluten/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530

https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/

Prejšnji
Naslednji

Več blogov

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki

Dimljeni izdelki za doseganje bogatega umami okusa v jedeh in dvig kulinarike na višji nivo, ne glede na prehranski slog.

Preberi več
Moringa v prahu

Moringa in njene koristi: Kako vam lahko pomaga?

Moringa oleifera velja za izjemno super živilo. Vabljeni, da spoznate prednosti moringe v prahu z res bogato hranilno vrednostjo.

Preberi več